Om oss

Märsta Wado Ryu Karateklubb

Vi finns sedan 1997.Vår första träningslokal var beläget i Sätuna gymnastiksal, dit kom ett antal barn, ungdomar och vuxna som ville mycket gärna prova på något annorlunda, vilket i det här fallet blev karate. Vår instruktör Marcos Checa var också mycket engagerad och villig att föra vidare de kunskaper som han har lärt sig.

Det har varit lite svårt att hålla vår träning vid en enda plats. Trots det är klubben i konstant utveckling. Just nu tränar vi i Centralskolans gymanstiksal.

Den karatestil som vi tränar tillhör en av de traditionella ”skolorna”. Märsta Wado Ryu Karateklubb är en av de klubbar som ingår i Svenska Wado Ryu Karate-Do. Att ingå i en stor organisation ger oss möjlighet till utbyte med andra klubbar tex genom att delta på något av de träningsläger som årligen anordnas av SWR.

Smidighet, Styrka, kondition och självförsvar

Vi siktar på smidighet, styrka, kondition och självförsvar men det är inte det enda som karate innebär. Det viktiga är att de som tränar karate aldrig använder sina kunskaper utanför träningslokalen och vi har strikta regler för hur en karateelev ska uppföra sig i dojon och hur han/hon ska förhålla sig till träningen:

  • Var artig mot sensei (tränaren), sempai, elever med högre grad och äldre elever.
  • Försök att inte komma försent till träning.
  • Glöm inte att tacka de son gett dig ett råd om karate.
  • När du lämnar dojon, glöm inte att säga ”Arigato gozaimashita” (betyder tack så mycket på japanska).

Karate utövas under ledning av en sensei (tränaren) men du måste också ta eget ansvar för din egen träning.

Varje träningspass fokuserar på en av områden.

  • Grundteknik (Kihon)
  • Mönsterövningar (Kata)
  • Fighting (Kumite)

Målet med barnträning är att barnen ska ha så roligt som möjligt, därför innebär träning med barnen mycket lek och annat skoj, utan denna delen utelämnar man den viktigaste delen, dvs. att öva på karate.

Meningen med Wado Ryu

Meningen med vår stil (Wado Ryu) är att uppnå ro och harmoni. Mästare Hironori Ohtsuka, grundaren av vår stil sade:

” VÄGEN I MARTIAL ARTS ÄR INTE ENDAST FIGHTING TEKNIK, UTAN EN VÄG AV FRED OCH HARMONI”