Intervju med Suzuki sensei

”Jag har så mycket kvar att leva”

Det är svårt att tro att någon kan träna två timmar innan skolan, träna ytterligare ett par timmar efter skolan, ytterligare ett par i den lokala karateskolan och sedan avsluta i Shintotemplet med att finslipa den redan finslipade stilen.

Men detta gjorde den nu drygt 60 årige Tatsou Suzuki. Han anses idag haden mest fulländade tekniken inom WadoRyu Karate och dethar han nogsin enormt hängivna träning att tacka för.

De flesta som anser sig ha tränat hårt och mycket och träffat Suzuki blir ofta nedslagna av att höra om has enormt hårda träning, den slår ut det mesta. Att sedan även se med vilken noggrannhet och skärpa han utför sina tekniker gör inte saken bättre. Suzuki har idag sin dojo i London, England men han undervisar elever över hela världen och är ofta på resande fot.

– Det är ett problem. Jag är alldeles för lite tid på min klubb i London, berättar Suzuki.

Yokohama, Japan

Yokohama, Japan Det var i Yokohama som den fjortonårige Suzuki började träna karate för Mr Kimura, då var han redan svart bälte i judo och kendo.

-Jag tyckte att kendo var lite gammaldags, vem går omkring med käppar och svärd idag? Och i Judo vinner ofta en starkare så jag beslöt mig för att satsa på karate. Efter en tids träning började han träna för Hironori Ohtsuka, grundare av Wado Ryu karate. Det var vid nitton års ålder som Suzuki tog tredje dan och började sin hårda träning med upp till tio timmars träning dagligen(!). Innan dess tränade han ”endast” ett par timmar per dag.

-”Ibland ville jag riktigt pröva hur stark min energi var så jag tog min makiwara över axeln och gick upp i bergen utan räckhåll för andra människor. Jag stannade där en vecka och bara tränade, åt och sov. Maten var inte särskilt avancerad: vitlök och ris! -”Jag tränade hårt så jag kunde bara äta lite”. Sov gjorde jag bara när jag var trött, resten av tiden tränade jag oavsett tid på dygnet”.

1951 tog Suzuki emot 5-e dan, vilket var den högsta graden i världen inom WadoRyu karaten på den tiden. Denna grad fick han enastående mod och förmåga. 1975 kom så utmänningen till åttonde dan, vilket är den högsta graden som Federation of Al Japan Karate Organisation givit någon WadoRyu utövare.

Tävlingskarate

Tävlingskarate Tatsou Suzuki är förespråkare för karate som Budokonst, men räds inte tävlingskaraten.

-”Tävling är bra för den ger kareten publicitet. Folk ser karate på TV och läser om det på sportsidorna. Det gör karaten populärt, menar Suzuki. Men tävling påverkar en del så att de glömmer att det inte bara är en sport, tilläger han, men är samtidigt inte ett dugg oroad att tävlingskaraten ska ta över helt. Att börja träna just WadoRyu karate var inget medvetet val.

-”På den tiden visste jag inget om olika stilar, istället valde jag en klubb som låg nära och som hade bra instruktörer och det råkade bli WadoRyu. Nu är jag glad att det blev WadoRyu eftersom det är en modern stil där fart, timing och teknik är det viktigaste. Men när man väljer en stil tycker jag att det är viktigast med en bra instruktör. Det är faktiskt viktigare än vilken stil man väljer, menar Suzuki. Däremot tror inte Suzuki på att träna flera olika stilar samtidigt.

-”Det är bara slöseri med tid och energi. Det bästa är att koncetrera sig på en stil och repetera dess tekniker hela tiden tills dess att man når perfektion. Möjligen kan man efter att ha nått tre dan pröva andra stilar, säger Suzuki.
Efter att ha rest världen runt och instruerat i över tjugo år börjar Suzuki längta hem till Japan.

-”En liten dojo på landet med lite få elever och mycket tid att träna, det är min dröm.

Jag har så mycket kvar att träna och utvecklas inom säger Wado Karatens chef instruktör.
Något att tänka på för de som tränat två terminer och tycker de börjar behärska arten.

Ur: Fighter nr 3/93.
Dr. Tatsou Suzuki hanshi är 80 år nu